Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Kanapka klubowa
z Turkiem Camembert lekkim czyli wysokie kanapki grillowe z frytkami
łatwe
30 minut
dla 2-4 osób
Składniki:
Porcja dla 2-4 osób:
- 2 sztuki sera Turek Camembert lekki
- 16 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów szynki konserwowej lub innej ulubionej
- pomidor
- ogórek
- sałata masłowa
- na sos: 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy
- opcjonalnie do podania: frytki
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników – ser pokrój
w 1 cm plastry, podobnie postąp z pomidorem i ogórkiem. Umyj sałatę i podziel ją na liście. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos. - Nasze kanapki składają się z 3 warstw. Na najniższej z nich połóż plastry sera i przykryj drugą kromką. Ułóż na niej szynkę, przykryj następną kromką, na której położysz kolejne plastry sera i ostatnią kromkę chleba. Przygotuj w ten sam sposób drugą kanapkę.
- Rozgrzej grilla i upiecz kanapki na złoty kolor.
- Następnie otwórz kanapki. Na pierwszej kromce chleba połóż pomidora i nalej trochę sosu, na drugiej umieść sałatę i sos, na kolejnej ogórka wraz z odrobiną sosu. Na koniec złóż kanapki w całość, przekrój na dwa trójkąty.
- Aby kanapki dobrze się trzymały, wbij w nie wykałaczki.
Podawaj od razu np. w towarzystwie chrupiących frytek.