Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Pieczony Turek Camembert naturalny
z odrywanymi ziołowymi bułeczkami
średnie
60 minut plus wyrastanie ok 2 godziny
6 osób
Składniki:
- ser Turek Camembert naturalny
- 20 g drożdży świeżych
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- ⅔ szklanki ciepłej wody
- ¼ szklanki oleju
- po 1 łyżeczce suszonego lub świeżego tymianku, rozmarynu, oregano
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- gałązka rozmarynu
- Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj zaczyn, mieszając ze sobą składniki i pozostawiając je na około 15 minut aż lekko się spienią.
- Następnie dodaj resztę składników (tj. mąkę, wodę, olej, zioła, czosnek sól) i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie delikatnie wyrób ciasto i podziel je na około
30 sztuk. - Z sera Camembert odetnij górę, zostawiając 1 cm krawędzi i połóż na środku formy. Wetknij kawałek rozmarynu. Bułeczki układaj wokół sera na okrągłej formie, zachowując 2 cm odstępu od siebie. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni, wybierając funkcję góra – dół z termoobiegiem. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki masłem. Piecz ok. 20 minut, aż się pięknie zarumienią.
- Najlepiej podawaj bułeczki, gdy są jeszcze gorące, maczając je w ciepłym serze. A jeśli ser się skończy, zapiecz kolejny camembert w podobny jak wyżej sposób!