Przepisy

Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
seryturek.pl Przepisy Pieczony Turek Camembert naturalny

Pieczony Turek Camembert naturalny

z odrywanymi ziołowymi bułeczkami

średnie
60 minut plus wyrastanie ok 2 godziny
6 osób
Składniki:
  • ser Turek Camembert naturalny
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅔ szklanki ciepłej wody
  • ¼ szklanki oleju
  • po 1 łyżeczce suszonego lub świeżego tymianku, rozmarynu, oregano
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • gałązka rozmarynu
  1. Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj zaczyn, mieszając ze sobą składniki i pozostawiając je na około 15 minut aż lekko się spienią.
  2. Następnie dodaj resztę składników (tj. mąkę, wodę, olej, zioła, czosnek sól) i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie delikatnie wyrób ciasto i podziel je na około
    30 sztuk.
  5. Z sera Camembert odetnij górę, zostawiając 1 cm krawędzi i połóż na środku formy. Wetknij kawałek rozmarynu. Bułeczki układaj wokół sera na okrągłej formie, zachowując 2 cm odstępu od siebie. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.
  6. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, wybierając funkcję góra – dół z termoobiegiem. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki masłem. Piecz ok. 20 minut, aż się pięknie zarumienią.
  7. Najlepiej podawaj bułeczki, gdy są jeszcze gorące, maczając je w ciepłym serze. A jeśli ser się skończy, zapiecz kolejny camembert w podobny jak wyżej sposób!