Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
z serem Turek Camembert z grzybami
średnie
40 minut
dla 6 osób
Składniki:
- 1 ser Turek Camembert z grzybami
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 200 g grzybów leśnych np. borowik *
- 1 duża cebula
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
- Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na ok. 1 cm plastry. Każdy z nich posól i popierz. Cebulę i grzyby posiekaj w piórka i podsmaż na maśle lub oleju. Powinno to trwać 7-8 minut, po tym czasie cebula i grzyby zmiękną i zmienią kolor na złoty.
- Ściągnij je z patelni i połóż na nią polędwiczki, aby podsmażyć je z każdej strony. Następnie dodaj podsmażone wcześniej grzyby i cebulkę, zalej całość bulionem i chwile pogotuj. Na sam koniec dopraw tymiankiem, dolej śmietankę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz natkę pietruszki. Smaku dopełnią ziemniaki z koprem i buraczkami.
Można również użyć suszonych grzybów. Wystarczy je wcześniej zamoczyć w gorącej wodzie i dodać dopiero po przesmażeniu cebulki.