Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Wytrawne naleśniki
z warzywami i serem Turek Camembert z ziołami
średnie
40 minut
dla 4 osób
Składniki:
Dla 4 osób:
NA NALEŚNIKI:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1½ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- duża szczypta soli
NA FARSZ:
- ser Turek Camembert z ziołami
- 1 papryka czerwona
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
- Mleko, wodę, jajka i olej roztrzep lekko trzepaczką, a następnie dodaj mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby ciasto było dosyć rzadkie.
- Dobrze rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i delikatnie posmaruj olejem. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Warzywa, tj. paprykę, cebulkę, czosnek, cukinię i pieczarki, posiekaj na małe kawałki, a ser pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy, sól i pieprz, smaż aż warzywa zmiękną.
- Następnie wyłącz ogień i wrzuć ser. Na każdego naleśnika wykładaj 2 łyżki nadzienia warzywnego i zwijaj w rulony. Podawaj na ciepło lub na zimno.